Meniu Închide

Totul este o iluzie?

Ce vrea să spună această frază ce o auzim la fel de des precum ideea că “totul este iubire”.

Hai să analizăm din mai multe unghiuri această idee. 

În primul rând mergem pe filosofia advaida vedanta raportată la iluzie. Adică suntem în visul lui Brahman(Dumnezeu). Totul în jurul nostru este conștiință, noi suntem această conștiință, există o singură conștiință în manifestare doar că îmbracă diferite nume și forme numite de către ei Maya adică iluzie. Și această Conștiință unică și absolută îmbracă diferite forme precum un câine, un om, un copac, un extraterestru, o planetă, etc. Dar este vorba despre aceeași conștiință în manifestare. Despre asta vorbește advaita vedanta când spune că totul este o iluzie, despre faptul că noi ne-am identificat cu numele și forma și nu mai vedem conștiința absolută iar această nume și formă este o iluzie în raport cu adevărată conștiință.

Mai departe. Ideea că acest univers este holografic, adică este precum un joc video. Există deja numeroase cărți și explicații științifice pe tema asta, vă invit să-l studiați și pe Gregg Braden pentru mai multe informații despre asta. Te poți imagina că ești într-un joc video, să zicem în Mario, tu ești Mario ce joacă acel joc. Iluzia este faptul că tu ești într-un joc video, nu este realitatea supremă ce joci în acel joc ci doar realitatea curentă, însă tu dacă te-ai identificat ca fiind Mario nu mai vezi altă realitate decât aia în care ești. Creatorul lui Mario să zicem că este Dumnezeu cum și-l imaginează Mario, adică cel ce a creat acel joc. Dar să nu uităm că cine îl joacă pe Mario este chiar creatorul jocului. Și această explicație merge pe ideea că totul este o iluzie.

Altă explicație provine din teoriile conspiraționiste mai mult. Adică există o rasă extraterestră mai puțin binevoitoare ce a creat o matrice iluziore în subconștientul colectiv să mențină omul în iluzie și în ignoranță ca să nu vadă adevărul și iubirea divină. Prin asta acele entități il țin pe oameni slabi și se hrănesc cu energia lor joasă ce o emană, ca într-o fermă. Desigur știm deja că sunt ființe mai puțin binevoitoare ce au aceste porniri, dar să nu o ducem la extrem precum ideea că suntem băgați într-un bol și pământul este plat și în jurul lui alte continente. Asta este deja prostie. Și până la urmă nu te pune nimeni să donezi acestor entități din energia ta. Este o alegere. Cere îndrumare divină din inima ta și vei primi așa cum trebuie.

Sau altă explicație vine pe principiul “Adevărul absolut este dat de faptul că nu există adevăr absolut ci depinde doar de ține ce formă va lua realitatea care te înconjoară.” Adică fiecare are percepția lui asupra realității și explicația lui.

Pentru mai multe info vă invit să vizionați clipul de pe YouTube. Mulțumesc.