Meniu Închide

Legea Cauzei si Efectului

     Orice cauza are efectul sau; orice efect are cauza sa; totul se intimpla conform legii. Hazardul este un nume dat unei legi necunoscute. Sint numeroase planuri ale cauzalitatii, insa nimic nu scapa legii”

     Ridicindu-se mental la un plan superior, ei devin cauza in loc de a fi efect.

     Cei care se ridica pe plan superior, domina sentimentele lor, caracterul lor, calitatile si puterile lor, tot asa de bine ca pe tot ce ii inconjoara. Ei devin stapini in loc de a fi pioni.

     “Un agent presupus sau un mod de activitate altul decit forta, decit o lege sau decit un obiect; operatiunea sau activitatea unui astfel de agent; efectul sau presupus, un fapt, un caz fortuit, un accident etc.”

     Nu poate exista un agent al hazardului in sensul ca ceva din afara legii, de ceva exterior cauzei si efectului.

     Tot-ul este legea insasi. Nu exista in univers un loc unde ar putea sa stea un lucru exterior si independent de lege.

  Cuvintul hazard deriva dintr-un cuvint care inseamna “cazut”; ideea caderii zarului si multe alte fapte asemanatoare de atribuit unor oarecare cauze. Acesta-i sensul in care este inteles in general cuvintul, insa cind se studiaza amanuntit problema, se vede ca in caderea zarului nu-i nici un hazard.

     Daca aruncati o piesa de 2 bani si poate iesi fie cap, fie pajura. Repetati aceeasi operatiune de un numar suficient de ori si va veti da seama ca a cazut un numar egal de pajure sau cap. Astfel opereaza legea mediei.

     Orice eveniment isi are cauza sa. Nimic nu se intimpla fara cauza sau mai bine fara o succesiune de cauze.

     “ca nu-s lucruri nici mici, nici mari in Spiritul care a creat Tot-ul”

     “Cu cit Creatiunea este mai departe de centru, cu atit mai mult ea este determinata; mai mult ea se apropie de centru, mai mult ea este linga libertate.”