Meniu Închide

Numarul 5

„Cand are loc impartirea numerelor in parti egale,numarul par se plaseaza in intregime de o parte si lasa,ca sa spunem asa,un spatiu pregatit sa primeasca ceva in el insusi.

Daca aceasta operatie se aplica unui numar impar,in mijlocul impartirii va ramane intotdeauna un rest care este in stare sa procreeze.

Se observa asadar ca el are mai multa forta creatoare decat celalalt numar si ca isi pastreaza prioritatea chiar si in amestec;el nu si-o pierde niciodata,caci cele doua impreuna nu pot forma niciodata altceva decat un numar impar.” Plutarh

Exemplu:

  • 6=3+3
  • 7=3+1+3

„Se ia numarul 2 ca inceput al numerelor pare si trei ca inceput al numerelor impare.Amestecandu-le pe cele doua, se formeaza numarul 5 care,pe buna dreptate,este slavit pentru ca el este primul din sirul numerelor care formeaza prin adunarea unui numar par cu unul impar si care a fost numit „nunta” din cauza asemanarii numarului par cu o femeie si a numarului impar cu un barbat.” Rudolf Steiner

„5 este sufletul omenesc.Asa cum omul este un amestec intre bine si rau,cinci este primul numar format de ceea ce este par si de ceea ce este impar.” Astrologul Seni

     In dezvoltarea sa el a devenit o tetrada si este o fiinta creatoare.Pe pamant i se atribuie spiritul insusi care il face  independent.

     Un poligon inscris in cerc devine o pentagrama atunci cand in locul laturilor poligonului se folosesc diagonale egale,sau cand trasarea noii figuri se omit punctele pentagonului la parcurgerea cercului.

     Incercarea de a o face incepand cu unu si continuand cu celelalte cifre nu reuseste decat atunci cand ajungem la numarul 5.

     Armonia celor cinci forte(Foc,Apa,Aer,Pamant si Spirit) creeaza sanatate.

     Un triunghi dreptunghic ale carui laturi au lungimea 3 si 4 rezulta 5 pentru lungimea ipotenuzei.Ipotenuza conduce intro maniera semnificativa spre varful piramidei,de aici 5 isi trimite razele sale jos spre cele 4 directii.

      Aceasta structura spatiala este capabile sa exprime prin ea insasi intr-o forma simbolica raportul elementului divin superior cu tetrada aflata pe pamant si misterul numarului 5.

     Corpul omenesc cu bratele si picioarele departate luand astfel forma unui pentagon.

      Aceeasi figura simbolica ce reprezinta divinul ce traieste in om poate sa simbolizeze si transformarea omului in contrariul sau.Aceasta se intampla in cazul in care varful pentagramei este indreptat spre pamant si nu spre cer.

Cuvinte Cheie:

  • ego
  • manifestare
  • dinamism
  • placere
  • imputernicire
  • pasiune

Distribuie/ShareShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin