Meniu Închide

Progresia Fibonacci, Progresia Binara si Numarul de Aur

     Leonardo Fibonacci a fost un calugar caruia i placea sa mediteze mergand prin padure si aici a observat ca plantele si florile puteau fi asociate cu numerele.El a remarcat faptul ca numarul de petale, de frunze si de seminte ale florilor respecta un anumit model.

     Fiecare numar este suma celor doua anterioare:

     1+1=2; 1+2=3; 2+3=5; 3+5=8; 5+8=13; 8+13=21 s.a.m.d

     Această progresie de 1,1,2,3,5,8,13,21,34, 55, 89, etc. a devenit cunoscută sub numele de progresia Fibonacci.Este o progresie speciala si prezenta in natura.

progresia fibonacci

     De exemplu, raportul phi asociat cu numărul de aur este aproximativ de 1,6180339.

    Priviti ce se petrece atunci cand divizam fiecare numar al progresiei Fibonacci cu cel care il precede.

     Limita dintre raportu a doua numere consecutive din aceasta serie da numarul de aur 1.618 adica Φ phi.

fibonacci

     Numarul de Aur,Secțiunea de aur,Raportul de aur sau Proporția de aur notata cu litera greceasca Φ Phi,este aproximativ egal cu 1,618033 si poate fi intalnit in arhitecturi,picturi,sculpturi,natura,corpul uman,animale deci putem zice ca oriunde in univers.

     „Spunem că un segment de dreaptă a fost împărțit în medie și extremă rație atunci când segmentul întreg se raportează la segmentul mai mare precum se raportează segmentul cel mare la cel mai mic„. Euclid

     Daca avem un bat sau o masura oarecare si vrem sa marcam cu o linie locul care corespunde raportului phi, doar doua locuri corespund acestui raport.

raport phi

     Daca deplasam pana la 32 de cifre zecimale spre dreapta apare 3,1415 etc. care este diametrul unui cerc divizat prin circumferinta sa.

     Proportia divină a condus la construirea Dreptunghiului de aur, in care raportul laturilor este egal cu numarul de aur.

dreptunghiul de aur

     O alta formă sacra este spirala.

     Noi toti traim intr-o spirală:

  • galaxia noastra are brate in forma de spirala
  • micile aparate din interiorul urechilor noastre au forma de spirala
  • cochilia melcilor este in forma de spirala
  • atunci cand avem pumnul deschis si vrem sa-l inchidem el se deplaseaza in forma de spirala

     Spiralele sunt peste tot in natura/univers.

     Valoarea raportului nu poate sa ajunga niciodata exact numarul phi, dar sfarseste printr-o asemenea apropiere, incat nu se poate vedea diferenta dintre ele.

     De asemenea, aceasta spirala se mareste la infinit. In concluzie aceasta este o spirala făra inceput si fara sfarsit.

     Exista doua tipuri de spirale.

  • Liniile drepte reprezinta energia masculina
  • Liniile curbe reprezinta energia feminina

     Liniile spiralei masculine nu trec niciodata prin cele patru patrate din centru insa liniile spiralei feminine trec intotdeauna prin centru.

     Aici vom privi progresia Fibonacci ca fiind de natura feminina si progresia binara ca fiind de natura masculina.Ele sunt doua forme fundamentale care provin din raportul de aur.

     Progresia binara este o mitoza care se dubleaza de fiecare data astfel: de la 1 la 2, de la 2 la 4, de la 4 la 8, de la 8 la 16, de la 16 la 32.

     Daca analizam mitoza pronucleelor celulelor vii, constatam ca este nevoie de noua diviziuni de tip binar, pâna ce primele celule capata forma de torus.Prin cele noua diviziuni s-au format 512 de celule.

     Pentru a ramane in viata corpul nostru trebuie să creeze milioane de globule rosii noi in fiecare secunda, pentru a le inlocui pe cele moarte.Singura metoda prin care se poate realiza aceasta este procesul de mitoza a celulelor vii.