Meniu Închide

Cum formăm relații sănătoase?

Ca reminder, primul pas este iubirea de sine, să ne vindecăm și să umplem toate acele goluri după care tânjim. Abia după ce suntem fulfilled putem să avem relații sănătoase. De ce? Pentru că suntem împăcăți cu noi înșine, nu mai oglindim probleme în partener, nu mai căutăm să-l schimbăm, nu mai atragem relații karmice și nu mai facem pe salvatorii sau pe victimele. Suntem integri.

Putem să vizualizăm relația ca o entitate formată din tine și din partener. Ca un triunghi. Ce aduci tu în acea relație? Dar partenerul? Probleme din neam? Karma dură de pe alte vieți? Mult rahat? Sau iubire, dragoste și armonie?

 

De ce putem avea dificultăți în a avea o relație? 

  • Blesteme de pe neam; 
  • Farmece făcute; 
  • Jurăminte din alte vieți; 
  • Nu știm să ne comportăm în relație; 
  • Traumele copilului interior; 
  • Planul nostru existențial nu ne permite acea relație.
 

Ce credem noi că este este relația perfectă? “Să fie așa cum mi-l imaginez. Să-mi împlinească toate nevoile și dorințele și să fie totul așa cum mă aștept.” 

Cum este de fapt? Este plină de provocări, cu suișuri și coborâșuri. Ea vine să ne învețe să iubim decât să ne sufle-n strună. 

 

Când apare acceptarea dintre cei doi, atunci apar și gusturi comune, iar iubirea dintre ei crește din ce în ce mai mare și frumoasă. De fapt, capătul triunghiului, adică relația, este calea de mijloc între cei doi.

 

Tips & Tricks pentru o relație sănătoasă: 

  1. Evita să incluzi copiii între tine și partener. Asta nu va fi decât o scuză sau o formă de manipulare față de partener. El este dragostea ta, iar copilul un rezultat al dragostei, nu un obiect prin care să ne atingem scopul în relație. Puteți vedea copilul ca pe un proiect pe care îl creșteți împreună. 
  1. Nu este problema partenerului să te înțeleagă și mai ales să-ți rezolve problemele emoționale. Pe acelea le rezolvi la psihoterapeut. Tu eșți iubitul și soțul ei, nu terapeutul ei. O poți înțelege pentru problemele ce le are, dar nu este datoria ta s-o faci bine.
  1. Oferiți-vă spațiu personal. Altfel, o să faceți o ciorbă și nu o să mai știți care sunt eu și care este partenerul. După care, tensiunea sexuală dintre voi dispare și ușor-ușor apare și amanta/amantul. 
  1. Nu faceți compromisuri de dragul copilului sau că se va supăra partenerul dacă sufletul vostru nu vă cere asta. Dacă nu aveți o lecție de viață pe sacrificiu de ego și pe a lăsa mai mult de la tine, nu este recomandată această atitudine de compromis, deoarece mai devreme sau mai târziu va duce la multă frustrare, regrete și dezamăgiri. 
  1. Evită să-ți jigneșți partenerul și să faci circoteca. Mai ales în primii 2 ani de dragoste unde vă contopiți unul cu celălalt. Dacă în primii 2 ani există panaramă și circ în relație, după ce se termină dragostea se va termina și relația. Nu-ți acuză partenerul. Caută să înțelegi de ce ai tu acea reacție și ce te supără pe tine de fapt. 
  1. Discută deschis cu partenerul sentimentele pe care le ai în raport cu el și cu relația în sine. 
  1. Cere exact ce îți dorești de la partener din orice punct de vedere. Mai ales sexual. 
  1. Descoperă care sunt cele 5 limbaje ale iubirii pe care le are partenerul (cuvinte de apreciere, timp acordat, daruri, servicii și mângâieri). Ce nevoi are el din aceste 5 limbaje? Vă invit să citiți cartea dacă nu știți despre ce este vorba. Din copilărie în relația cu sexul opus învățăm să ne lăsăm iubiți, iar în relația cu părintele de același sex învățăm să oferim iubire. Unde ne căutăm limbajul iubirii este ceea ce căutăm de fapt la noi să învățăm, să oferim și să primim. Când vrem să primim ceva este bine să învățăm să-l oferim noi în primul rând.
  1. Fiecare să-și facă treaba lui. Bărbatul treaba de bărbat și femeia treaba de femeie.

Cred că doar aceste aspecte simple, dacă sunt urmate, îmbunătățesc o relație semnificativ. Însă sunt și particularități, depinde de la o relație la alta în funcție de dinamica ei.

Alt exercițiu cu partenerul:

Tabel Nevoi 

Este foarte important să facem împreună cu partenerul acest tabel. Știind ce își dorește partenerul de la noi și ce ne dorim noi de la el, evităm așteptările inutile și certurile într-o relație. 

Ce nevoi am eu de la partener? (să vină la 17:00 acasă, să mă pupe în fiecare dimineață, să-mi dea mesaj la ora 10:00, etc.) 

Ce limite îmi pun în relație? (să nu fiu înșelat, jignit, umilit, etc.) 

Ce nu îmi doresc de la partener? (să vorbească cu altă femeie, să se îmbrace urat, să se machieze exigent, etc.) 

Este imperios necesar să răspundeți sincer la aceste întrebări pentru o relație sănătoasă. 

După ce răspundeți la aceste întrebări în tabel, puteți să le analizați împreună și să vedeți dacă puteți să le respectați și dacă sunteți compatibili, unde mai lăsați de la voi și unde nu. 

Dorința de a-l schimba pe celălalt = egoism. Pentru că o facem pentru noi, nu pentru el. El singur trebuie să decidă dacă își dorește asta sau nu.

În realitate, când întâlnești persoană potrivită nu ai nevoie chiar de atât de multe tehnici și exerciții. Te înțelegi pur și simplu natural și armonios cu el de la sine fără prea multe discuții. Asta se întâmplă într-o conexiune puternică de cuplu. Dar uneori, sunt necesare și aceste clarificări pentru mintea noastră.