Meniu Închide

Eclipse,echinoctiu si solstitiu

     Echinoctiul este momentul din an cand ziua si noapte sunt egale in orice loc de pe Pamant datorita faptului ca Soarele se afla exact pe ecuatorul ceresc.

     Solstitiul apare atunci cand planul determinat de centrul Soareleui si de axa de rotatie a Pamantului este perpendicular cu planul orbitei Pamantului.

  • Echinoctul are loc de 2 ori pe an.(Primavara si Toamna)
  • Solstitiul are loc de 2 ori pe an(Vara si Iarna)

     In jurul datei de 21 Marte cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera cereasca sudica in cea nordica.Aceasta reprezitna echinoctiul de primvara in emisfera nordica si echinoctiul de toamna in emisfera sudica.Punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeste punctul vernal.

     In jurul datei de 23 Septembrie are loc al doilea echinoctiu atunci cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera nordica in cea sudica.Aceasta reprezinta echinoctiul de primavara in emisfera sudica si echinoctiul de toamna in emisfera nordica.Punctul de intersectie din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeste punctul autumnal.

     In jurul datei de 21 Iunie are loc solstitiul de vara in emisfera nordica la trecerea meridianului cand Soarele se ridica deasupra orizontului la unghiul maxim iar intervalul diurn are durata maxima.In emisfera sudica are loc solstitiul de iarna cand inaltimea Soarelui deasupra orizontului si intervalul diurn sunt minime.

     In jurul datei de 21 Decembrie are loc solstitiul de Iarna in emisfera nordica si solstitiul de vara in emisfera sudica.

Eclipsa sau Oculatia are loc atunci cand un corp ceresc trece prin fata altuia.

     Eclipsa de Soare sau Oculatia de Soare se produce atunci cand Luna trece intre Pamant si Soare prin fata Soareleui.

  • Eclipsa Totala – Soarele este obturat complet de Luna
  • Eclipsa Inelara – Diametrul aparent al Lunii este mai mic decat cel al Soarelui
  • Eclipsa Partiala – Luna obtureaza Soarele doar Partial
  • Eclipsa Hibrid – in unele locuri de pe pamant poate fi vazuta ca totala iar in alte locuri de pe pamant ca inelara

     Eclipsa de Luna are loc atunci cand Luna intra in umbra Pamantului si impiedica razele solare sa ajunga la Luna.In timpul unei eclipse de Luna,Luna este mereu in faza de Luna plina.

Pentru ase realiza o eclipsa de Luna,Nodul Nord si Nodul sud trebuie sa se afle in apropierea celor 2 puncte.

Distribuie/ShareShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin